Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Sziasztok Csajok!
Buci nudlit házilag hogyan kell csinálni? Aki tudja, légyszi úgy írja le, mint egy kezdőnek, mert azt még sohasem csináltam házilag, de szeretnék, megkívántam.. :-)
Szia Zulu!
Nálunk (Győrben) 59 ft kilója. És az almának is. De persze függ attól, hogy hol/kinél veszed..
Sajnos villanytűzhelyem van, azt nem akarom használni, mert drága. Van egy kedves illető, aki kéthetenként kiküldi rám az elmüt. Így is van elég bajom velük, hát még ha felszalad a fogyasztásom, mert sütögetek. :(
Kapok egy másik tűzhelyet, amelyiknek a sütője is gázzal megy. Majd akkor krumplit krumplival fogok sütni.
Volt egy időben az Oktogonon egy étterem, ahol hatalmas, héjában sült krumplit lehetett kapni. Amikor megsült, akkor kettévágták, és a közepébe kérhettél sült bacont és sajtmártást. De finom volt! :)
Itt a zsákos krumpli 50 Ft/kg, a sárga agria. Azért ezt veszem, mert hamar megfő, ráadásul nincs vegyszeresen kezelve, csak trágyázva van (még azt is kifaggattam, hogy azt honnan szerzi be:D)
De ez a piacos ár, mindig ettől az árustól veszem a krumplit.
Ebben a hidegben nagy ívben veszem az irányt a konyha felé, mert ott legalább meleget csinálok a tea és a kávé készítéssel. Lehet, hogy lesz egy kis bundás kenyér is. Attól is jó (büdös és) meleg is lesz. :)
Ezeket a rántott zöldségeket ki fogom próbálni. Köszi nektek.
Krumplit meg később fogok venni, hátha olcsóbb lesz.
Én így szoktam és eddig még mindig sikerült: liszt-tojás-morzsa-liszt-tojás-morzsa. Aztán tálcára rakom és kb 15-20 percre beteszem a fagyasztóba. Utána sütöm, de az biztos, hogy egy pillanatra sem lehet nem csak hogy otthagyni, még félrenézni sem:)
Próbáld meg, gyakran készítem, a család szereti. Ja, és a sarkokra fokozottan ügyelj a panírozáskor, ne maradjon ki egy pici hely sem. Sok sikert.
Ha már panirozunk, a rántott sajtot hogy szoktátok csinálni? Sokszor kifolyik a sajt a bundából:(
Újabban a sparban sok sajtot akcióznak, igy betárazok belőle, a férjem imádja a rántott sajtot, de néha csak a kabát jut neki, a bélés kifolyik:(
:DD
Ebben igazad van.
Nagyon jó, hogy feltette a recepteket!
Hihihi :))))
Barátnőm lereszeli a húslevesbe való zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé), a hagymát dinsztelve - tesz hozzá rizst, majorannát, fekete borsot és ezzel tölti meg a tyúk hasát, bevarrja és megsüti. Állítólag nagyon finom.
Na most már ebből is ennék. :(
Mifelénk nincs még olyan hideg, idebent 25 fok van. Legalábbis egész nap süti a nap a lakásunkat, ami nyáron nem annyira jó, de télen azért jól jön:D
A karfiolt, brokkolit néztem múlt szombaton a piacon, de 200-250 Ft körül volt kilója. A rántott brokkolit jobban szereti a férjem, mint a karfiolt. Tényleg, zöldségfasirt is nagyon fincsi belőlük! Abba mehet mindenféle, ami épp akad a hütőben:)
Tényleg! Rántott karfiol! Áááááááá! Éhenhalok!
Mikor lehet majd dögivel venni a karfiolt? Remélem még nem maradtam le róla?
Mostanában én sem kívánom annyira a húsokat, inkább zöldségezek, és sok gyümölcsöt eszem. Látszik is, mert megint híztam. :(
De most jól jön egy kis zsír, mert majd megfagyok, olyan hideg lett. :(((((
Hmm, a rántott hagymakarika tényleg nagyon fincsi:)
Én nem igazán szeretem a húst (bár nem vagyok vegás), igy ha a fiúknak húsos ételt csinálok, akkor azért magamnak is próbálok kedvezni. Pl a pörköltbe teszek gombát is (igy kevesebb hússal is kiváló), igy nekem is van mit enni belőle:D
A gombát meg be szoktam tárazni a fagyóba. Lepárolom és adagokban lefagyasztom, igy egy gombapörki nokedlivel 20 perc alatt megvan (előfordul, hogy a főzésre csak nagyon kevés idő jut...)
A másik fórumon meg pont a sárgarépa főzeléket írták, úgy megkívántam. :)
Rántva is nagyon finom lehet!
A rántott hagymakarikákat is szeretem, krumplipürével.
Uff, hát az úgy tényleg nem éri meg:( megyeszékhelyen lakom, itt viszonylag közel van a nagybani.
A receptekhez jut eszembe: az egyik ismerősöm rántott répakarikákat mondott, hogy milyen finom (azt mondta, olyan az ize, mint a rántott gombának). Félig megpárolja a karikára vágott répát, bepanirozza ugyanúgy, mint a rántott husit és kisüti. A kismanói imádják:D egyszer már én is kipróbálom...
A krumplit, egyéb télire elteendő dolgot szerintem nagybani piacon érdemesebb megnézni, ha elérhető közelségben van.Csak korán kell kelni:(
A nagybanin vettünk rengeteg sárgabarit, abból lekvárt csináltam, volt kolleganőm paprikát, paradicsomot, hagymát vett (ő meg lecsóban utazott:D)
Én már régen borítékolok.Műanyag,patentosak,és rájuk van írva,mire lehet költeni belőlük.Első a rezsi,ebbe annyit teszek,hogy biztosan elég legyen.Ami megmarad,azt benne hagyom.Októberben olvassák felénk az órákat,akkor kiderül,hogy marad-e pénz a borítékban?Eddig mindig maradt,és ment a karácsonyi ajándékokra.
Van ruhaboríték,váratlan kiadás boríték.Ezekbe is gyűlik a pénz,amikor kell,veszek ki belőle.
A kajaborítékból tíz napra veszek ki,a havi harmadát.Ezt a legnehezebb beosztani.
Én is próbálom heti beosztásban "adagolni" a kosztpénzt, de előfordul, hogy váratlan kiadások totál felboritanak mindent. A nagyfiu iskolájában is kérnek erre-arra, na meg jön az ősz, a kicsi is és a nagy is szinte mindent kinőtt:( pedig a nagyfiúról már én öröklöm a rucikat:)
Már itt az ideje a krumplivásárlásnak?
Pné Veronika! Vannak fent receptjeid? Nem találtam:( ráklikkeltem a naplódra, de valahova nagyon elkeveredtem... viszont beirtam a google-ba, hogy olcsó receptek és egy halom oldal előjött :)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)